Salmonelóza

Salmonelóza

Salmonelóza je vůbec nejčastější infekce střevního traktu, která je způsobena tyčinkovými bakteriemi salmonely. Do současnosti byly na celém světě popsány již více jak dva tisíce různých typů salmonel. Infekce u lidí však mohou vyvolat asi jen čtyři z nich.

Druhy salmonely

Existují dvě velké skupiny salmonely.

Salmonella Typhi a Salmonella Paratyphi jsou příčinou břišního tyfu a paratyfu. Bakterie těchto druhů salmonely se nemohou přenášet ze zvířete na člověka, nákaza je u nich možná pouze z člověka na člověka.

Ve druhé skupině jsou salmonely, které vyvolávají salmonelózu. Skoro všechny bakterie z této skupiny mají schopnost napadat kromě člověka i zvířata.

Jak salmonelóza vzniká?

Střevní bakterie salmonely přežívají v těle zvířat a ptáků. V odborné literatuře je popisováno dokonce několik stovek druhů těchto mikroorganismů. K tomu, aby salmonelóza potrápila nějakého člověka stačí jen pár desítek životaschopných bakterií salmonely obsažených nejčastěji v jídle. Bakterie salmonely jsou odolné a rychle se rozmnožují. K nákaze potravin dochází při nevhodném transportu, skladování nebo zpracování. Do lidského organismu se bakterie salmonely dostávají výhradně ústy. Část bakterií se dostává do střev, kde se rychle množí a vyvolává místní zánět.

Nejčastější zdroje infekce salmonelou

Nejčastější zdrojem infekce jsou u nás cukrářské výrobky, vejce nebo maso zpracované při nižších teplotách.

Mezi špatně tepelně upravenou stravu patří jídlo připravené při nižší teplotě než 75C°, vyšší teplota totiž dokáže zničit bakterie salmonely. Zmrazení potravin pro zničení salmonely nestačí, pouze je uchová v klidovém stadiu a po rozmražení potravin jsou opět živé.

Mezi nejčastější zdroj nákazy salmonelózou patří kuřata a jiná drůbež, kde k nákaze dochází již ve velkochovech. Doporučuje se používat co nejméně syrová vejce (např. pro výrobu majonézy či zmrzliny). Zdrojem nákazy mohou být i salámy, jitrnice a majonézové saláty.

V neposlední řadě pozor i na druhotnou kontaminaci, kdy nositeli salmonel mohou být též mouchy. Proto je důležitá i dostatečná ochrana potravin při jejich skladování.

Jak dlouho trvá, než se onemocnění salmonelózou projeví?

Po požití potravin s bakteriemi salmonely trvá nějakou dobu, než nemoc propukne. Této době se říká tzv. inkubační doba. U salmonelózy je inkubační doba maximálně 48 hodin, ale většinou jsou pozorovány příznaky již po osmi hodinách.

Jaké jsou příznaky onemocnění salmonelózou?

Mezi první a hlavní příznak onemocnění salmonelózou patří akutní průjem. Jedná se o časté vyprazdňování neformované řídké stolice. Průjem může být spojen i s bolestmi břicha a zvracením, ale není to pravidlem. V okamžiku, kdy dojde k rozšíření salmonely do krevního oběhu nastupuje vysoká horečka.

Jako důsledek průjmu dochází k velkým ztrátám tekutin a dehydrataci organismu. Dehydratace je nebezpečná zvláště u malých dětí a starších osob. Jejím signálem jsou netečnost, bolest hlavy, zrychlený puls, zastřené vědomí, tmavá moč a vpadlé oči pacienta.

Některé nákazy salmonely, však mohou také probíhat naprosto bez příznaků. Salmonely přitom jen projdou zažívacím traktem, aniž by se rozmnožily a způsobily propuknutí salmonelózy.

Jak dlouho trvá onemocnění salmonelózou?

Většinou salmonelóza po několika dnech ustoupí. Samotné vylučování salmonel však může pokračovat ještě několik dní až týdnů po odeznění příznaků onemocnění. V některých spíše ojedinělých případech se mohou komplikace, díky transportu salmonel krví, vyvinout až v zánět mozkových blan, zánět kostí, nebo urogenitální zánět. Něco takového, ale většinou postihuje pouze pacienty s významnou poruchou imunitního systému.

Jak salmonelózu léčit?

Pro úspěšné vyléčení salmonelózy stačí dodržet zásady.

Dostatek tekutin, aby nedocházelo k dehydrataci. K tomu je dobré užívat rehydratační roztok, který lze koupit v lékárně ve formě rozpustných sáčků pod názvem Kulíšek, který je vhodný hlavně pro kojence a malé děti.

Použít nějaké střevní adsorbenty, což jsou léčiva, které dokáží na svůj povrch vázat škodliviny ve střevech, čímž zlepší rapidně průběh nemoci. Po jejich požití dochází k rychlejšímu odplavování toxinů ze střev.

Dieta, která je důležitá nejen na zlepšení obtíží způsobené salmonelózou. Není vhodná hladovka, neboť tělo potřebuje na rekonvalescenci dostatečný přísun živin. Po odeznění akutní fáze, kdy doplňujeme hlavně tekutiny jako jsou minerálky a čaje, je možno začít pozvolna podávat suché pečivo, rýži, bramborovou kaši (bez mléka). Poté podáváme další pokrmy.

Neužívat antibiotika. Antibiotika nejsou k léčbě salmonelózy vůbec vhodná, protože by mohla poškodit ještě více narušenou střevní flóru. Způsobují také pomalejší vylučování toxinů z organismu a tím i prodloužení onemocnění.

Jak lze snížit riziko nákazy salmonelou?

Před jídlem a po použití toalety si vždy pečlivě umýt ruce. Důkladně tepelně upravovat potraviny. Používat vejce ze známého zdroje a nekupovat vejce starší než dva týdny. Vejce musí být nepoškozená a řádně značená. Konzumovat jen vejce tepelně opracovaná (vařená až 12 minut). V letních měsících se raději vyhnout konzumaci zmrzliny (krémového typu), majonézových výrobků a cukrářských krémů.

Jak vzniklo jméno onemocnění a bakterií salmonely?

Americký veterinář a patolog Daniel Elmer Salmon v roce 1884 objevil původce zhoubného onemocnění prasat. A právě tedy na jeho počest zvolila počátkem třicátých let 20. století vědecká rada označení baktérií jeho jménem.

Nákup on - line

Přípravky pro ochranu střev

Kam dál?

Hepatitida Hepatitida typu A Hepatitida typu B Hepatitida typu C Hepatitida typu D Hepatitida typu E Chřipka Klíšťová encefalitida Laringitida Lymská borelióza Meningitida Mononukleóza Plané neštovice Pneumokok Rakovina děložního čípku Tetanus Vzteklina

pojistenezdravi.cz

Prevence

Onemocnění

LinkEx

Očkovací látky

Vitamíny

Minerály

Technické informace o stránce "Salmonelóza"

Razítko stránky
7.2.2009 20:59:20

Generováno
12.12.2017 20:52:41